In memoriam Han Kwee

Op 24 augustus 2020 is onze ex-collega Han Kwee op 94 jarige leeftijd overleden. Han is in 1954 afgestudeerd als kernfysicus. Hij had eigenlijk gedacht bij Defensie kernfysisch werk (kernenergie) te kunnen doen, maar helaas deed Nederland daar niets aan. Dus werd hij hoofd van de afdeling Inwendige Ballistiek.

Hij heeft met 32 dienstjaren het langst van iedereen bij de Commissie van Proefneming in een leidinggevende functie gewerkt (1 mei 1955 – 1 mei 1987). Vele officieren van de Technische Staf heeft hij bij de Commissie zien passeren en promoveren van kapitein tot generaal. Geen van hen heeft echter 32 jaren bij de CvP gewerkt. En velen zijn helaas ook al overleden.

Han was sinds de oprichting van onze vereniging een bevlogen lid. Altijd in de weer om onze samenkomsten vast te leggen. Gewoon, omdat hij dat belangrijk vond. Vanwege zijn gezondheid en hoge leeftijd was het de laatste jaren moeilijk voor hem om onze bijeenkomsten bij te wonen. Maar “virtueel” was hij altijd aanwezig.

In december 2018 heeft onze voorzitter hem nog in zijn grote huis in Den Haag mogen bezoeken. Het was een hartelijke en “warme” ontvangst. In het huis was namelijk een continue kamertemperatuur van 24 graden. Dat was hij zo gewend in zijn jeugdjaren in de bergen bij Bandoeng (Nederlands-Indië). Het gesprek kwam al snel over zijn glorietijd bij de Commissie toen de krijgsmacht weer werd opgebouwd met zware wapensystemen. Ook bleef hij even stil staan bij het overlijden van zijn vrouw. De tijd bleek te kort om al zijn CvP gerelateerde fotoalbums door te nemen.

Met Han is een gerenommeerd CvP-er heen gegaan.

Met de familie is afgesproken dat t.z.t. de fotoalbums e.d. aan de vereniging zullen worden overgedaan.